Novi Vinodolski & Povile

KORISNI LINKOVINovi Vinodolski

U centralnom dijelu sjevernog Hrvatskog Primorja, na Rivijeri Novi Vinodolski iz stare frankopanske utvrde zvane NOVIGRAD, razvio se i proširio uz morsku obalu turistički grad Novi Vinodolski.

Povijesno potvrđen kao političko i kulturno središte Vinodolske knežije ("Vinodol" - "Vallis vinearia" i Vinodolskog zakona iz 1288. godine), Novi Vinodolski, kolijevka plejade književnika iz porodice Mažuranić, zahvaljujući zimzelenoj vegetaciji i blagim uvjetima mediteranskog podneblja, čistom moru i zraku, uvrštava se 1878. godine, poslije Opatije, u red turističkih pionira primorskog kraja. Fizionomiju grada karakterizira primorska arhitektura bijelih pročelja i crvenih krovova, koji se uzdižu u staroj jezgri grada od razine mora do crkve i tornja na brijegu i tako nadvisuju gradsku konturu kao da čuvaju ovaj kameniti grad nad morem. Po toj specifičnoj panorami, Novi Vinodolski je prepoznatljiv u prošlosti, sadašnjosti, a vjerojatno i u turističkoj budućnosti.

Dušu grada Novog Vinodolskog predstavljaju ostaci i kulturnog nasljeđa i to: zidine rimske utvrde "Lopsica", ostaci samostana fratara Pavlina, frankopanski kaštel s kulom, Stolna crkva, Crkvica sv. Trojstva i sv. Marina na istoimenom otočiću, kuća braće Mažuranića, čitaonica i knjižnica iz 1845. g., zavičajni muzej i galerija, jezgra starog dijela grada, kao i sačuvan autentični izvorni folklor ovoga grada.

Poslovična gostoljubivost stanovništva, kristalno bistro more, grad i okolica bez industrijskih zagađivača, strujanje gorskog zraka iz visokih šuma neposrednog zaleđa, pogodnih za lovni turizam u krugu 30 km nalaze se brojna lovišta u područjima Gorskog kotara i Like te blizina Hrvatskih prirodnih ljepota Nacionalni parkovi: Sjeverni Velebit 20 km, Risnjak 60 km, Plitvička Jezera 107 km, Brijuni 146 km, Paklenica 174 km, Krka 230 km, te zimi mala skijališta Platak 60 km, Bjelolasica 60 km, daju Novom Vinodolskom neprocjenjive ekološke prednosti, posebno za razvitak turističko-ugostiteljske djelatnosti. Klasični hoteli, moderna turistička naselja, autokampovi, bungalovi, apartmani i sobe u privatnim kućama, predstavljaju smještajni kapacitet za preko 10.000 turista dnevno. U hotelskim objektima i u neposrednom okolišu hotela izgrađeni su sportsko-rekreacioni objekti, vanjski i unutrašnji bazeni s morskom vodom, saune i ostale djelatnosti za osobne potrebe turista. Akvatorij gradske luke i lučice u Povilama s vezovima za plovila, benzinskim crpkama, dizalicom i pokosom za spuštanje i dizanje plovila, parkiralištem za automobile, prikolice i plovila namijenjen je nautičkim turistima, za koje je organizirana i služba pomoći i spašavanja na moru.

Jadranskom turističkom cestom, željezničkom postajom Rijeka udaljenom 45 km, zračnom lukom Krk-Rijeka, a pogotovo plavim putovima, grad je povezan s Europom i Sredozemljem. Autoputom se može također doći do Novog Vinodolskog do udaljenosti svega 20 km.

Novi Vinodolski je udaljen samo 30 kilometara od zračne luke na otoku Krk,i 180 kilometara od zračne luke Zagreb, zračne luke Pula 140 km, zračne luke Zadar 170 km, zračne luke Split 280 km. Zahvaljujući blizini glavnih autoputova, lokacija je vrlo pristupačna i vozačima iz cijele Europe (udaljenost Novog Vinodolskog od gradova: Trst 122 km, Venezia 260 km, Milano 520 km, Ljubljana 170 km, Budimpešta 550 km, München 590 km, Beč 558 km, Zagreb 180 km, Zadar 160 km).


Povile

Malo pomorsko mjesto s tek 200 stanovnika udaljeno je od centra Novog Vinodolskog dva kilometra. Smješteno je uz Jadransku magistralu i prostire se u dvije uvale, gdje su izgrađena turistička naselja i tri autokampa. More je vrlo bistro i osobito pogodno za sportski ribolov i podvodne aktivnosti. Mjesto je vrlo pogodno za odmor gostiju koji žele tih mediteranski ugođaj. Ugostiteljske usluge pružaju se u turističkom naselju ili u privatnim restoranima, koji nude bogat izbor ribljih i nacionalnih specijaliteta. Restorani su udaljeni krenuvši od Povila nekoliko stotina metara pa do centra Novog Vinodolskog oko 2 km. Dostupno pješke ili autom u roku 5 min.
Kompleks Novi Spa Hotel&Resorts (wellness centar na 14.000 m2, 4 bazena, 12 različitih restorana i barova, veliki centar za konferencije) leži u sjevernom području Jadranske obale (Kvarnerski zaljev) i proteže se uzduž 1.5 km dugo obalno područje te je udaljen od Povila 5 km odnosno automobilom 10 min.